zondag 20 januari 2019

Vintageshoot. Een shoot met oude attributen en aankleding

Fotomodel worden | Vintageshoot


Een shoot met oude attributen en aankleding


Een soort shoot die de nodige voorbereiding vraagt

Een goede vintage fotoshoot is een onderneming die beslist de nodige voorbereiding vereist. Bij de vintage shoot worden oude attributen en kledingstukken gebruikt. Die moeten gaan zorgen voor een nostalgische sfeer. Vaak met als doel de foto's een ouderwetse uitstraling te geven. Het onderscheid tussen een vintage shoot en een retroshoot is soms lastig te maken, maar over het algemeen wordt de periode vóór en na de tweede wereldoorlog als scheidslijn genomen.

De periode voor de tweede wereldoorlog

Een vintage shoot speelt zich qua kleding en attributen in elk geval af vóór de tweede wereldoorlog. Dit betekent echter niet per se dat de setting saai, grijs of donker moet zijn. Integendeel. Denk bijvoorbeeld aan de charleston-tijd, die gekenmerkt werd door extravagantie en uitbundige kledingstijlen.

Zoek een hele goede stylist

Een goede stylist is essentieel bij een vintage shoot. Het moet iemand zijn met een gevoel voor geschiedenis. En de juiste stijl die bij een bapaalde tijd in die geschiedenis hoot. Aangezien zowel het model als de fotograaf vaak niet over de benodigde kleding beschikt, moet er vaak een beroep worden gedaan op een verhuurbedrijf.


Er moet gehuurd worden maar dat is kostbaar

Het huren van kleding en attributen brengt echter kosten met zich mee. Een vintage shoot kan dus al snel een prijzige aangelegenheid worden voor zowel de fotograaf als het model. Hierdoor is het minder geschikt voor beginnende fotografen die nog niet beschikken over een groot en divers netwerk in deze wereld.

Ook het vinden van de juiste locatie is vaak geen sinecure

Het vinden van de juiste locatie is ook een belangrijk aspect van de voorbereiding. Gebouwen met een religieuze achtergrond, zoals kerken en kloosters, zijn vaak geschikt, maar het is de vraag in hoeverre ze beschikbaar zijn voor een fotoshoot. Ook bepaalde musea kunnen mogelijkheden bieden, maar als ze al openstaan voor fotoshoots, zijn hier vaak kosten aan verbonden.

En dan komt de nawerking nog om de hoek kijken

Nabewerking speelt ook een grote rol in het zorgen voor de juiste sfeer. De nabewerker moet goed rekening houden met het nostalgische karakter van de foto's. Kleuren zullen eerder neigen naar zwart-wit en sepia dan naar felle kleuren. Gelukkig biedt moderne nabewerkingssoftware voldoende mogelijkheden om de gewenste vintage uitstraling te bereiken.


Een vintageshoot is een lastige onderneming 

Al met al is een vintage shoot een lastige onderneming die zorgvuldige planning en voorbereiding vereist. Van het vinden van de juiste kleding en attributen tot het selecteren van de geschikte locatie en het nabewerken van de foto's, elk aspect van de shoot vraagt aandacht en expertise. Het resultaat kan dan wel heel bijzonder zijn en veel voldoening geven.