zondag 20 januari 2019

Afspraken en grenzen/nee is nee/alles vooraf bepalen

Afspraken en grenzen/nee is nee/alles vooraf bepalen


Afspraken lijken lastig te maken

Afspraken maken is in de modellenwereld, vooral bij fotomodellen, een wereld apart. Ten eerste hebben we de afspraak over de datum en tijd van de sessie en de shoot. De praktijk leert dat één op de zoveel modellen gewoon nooit zal komen. Dat is stomvervelend voor iedereen die er op zit te wachten. Sommigen bellen nog netjes een uur van tevoren af. Uiteraard betreft het hier de wat minder serieuze types die al heel snel overal op de zwarte lijst zullen komen te staan.

Vergoeding is een punt apart

Een ander belangrijk punt is de vergoeding. Word je als model betaald per shoot of sessie? Of per uur? Inclusief of exclusief reiskosten? Het is belangrijk dat dit alles tevoren goed duidelijk is want niets is vervelender dan dit soort discussies te hebben tijdens het werken.

Eisen aan je (gebrek aan) kleding

Een volgend punt dat vooral bij fotoshoots speelt is de kleding of liever het gebrek er aan. Sommige fotografen hebben de neiging om gedurende de shoot steeds meer te vragen. Dat meer is dan vooral minder kleding.

Bepaal je eigen grens

Het staat iedereen vrij om al dan niet gedeeltelijk of volledig ontkleed op de foto te gaan. Ieder mens heeft daar eigen grenzen in en dat is prima. Wat niet echt "prima" is, is om mensen met mooie verhalen even over die grens heen te laten gaan. Veel modellen hebben ooit wel eens foto’s gemaakt waar ze later spijt van hebben.

Een foto op internet staat daar voor eeuwig

In de huidige tijd eindigen heel veel foto’s op internet. En wat eenmaal op internet staat krijg je er niet of nauwelijks meer af. Voorkomen is daar dus veel beter dan genezen.

Er mogen geen misverstanden open blijven

Dus stel heel duidelijk als model vooraf je grenzen en houd je daar aan. Er mag geen misverstand over bestaan. Let op bij termen als glamour. Dat kan zowel een foto in een lange avondjurk zijn als een volledige naaktshoot. Allemaal uitstekend zolang met tevoren maar goed duidelijk is.

Leg het even vast. 

Alles afspreken dus en vastleggen. Dat hoeft helemaal geen officieel door de advocaat goedgekeurd document te zijn. Een duidelijke email kan al heel veel misverstanden wegnemen. Het is dan ook altijd aan te raden om telefonische afspraken altijd even met een email te bevestigen.