zondag 20 januari 2019

Bodyshapes

Bodyshapes


Wat zijn bodyshapes?

Bij het maken van bodyshapes wordt het lichaam van het model gebruikt om een soort van analogie met de landschapsfotografie te realiseren. De normale rondingen van het menselijk model worden dan weergegeven als een soort van heuvellandschap met toppen en dalen. Bij een goed gemaakte bodyshapes is meestal nauwelijks of niet te onderscheiden naar welk deel van het lichaam je nu eigenlijk kijkt.

Een bodyshape is vaak in zwartwit

Wat verder nog aan het abstracte effect van de bodyshapes bijdraagt is dat deze foto’s in vele gevallen in zwart/wit worden gemaakt. Contrasten worden meestal verkregen door wit uitgelichte partijen te gebruiken tegen een donkere achtergrond. De bodyscape is dan ook niet altijd geschikt voor een willekeurige fotograaf. Deze dient in elk geval over redelijk uitgeruste studio te beschikken die de mogelijkheid heeft om donkere achtergronden te produceren. En dat is niet zo simpel als het lijkt. Het vraagt daarnaast de nodige vaardigheden op het gebied van belichten en het meten van het licht. Maar natuurlijk zal ook een beginnend fotograaf het ergens moeten leren. Vraag als model desnoods om wat voorbeelden van eerder werk voordat je er aan begint.

Een bodyshape is niet ieders ding

Niet elk model ziet het zomaar zitten om als model voor bodyparts te fungeren omdat bodyshapes van nature onherkenbaar zijn en daardoor niet of nauwelijks te gebruiken voor een eigen portfolio.

Het anonieme kan juist interessant zijn om over een drempel te komen
Het feit dat de bodyshapes een vorm van beslist onherkenbaar naakt zijn, is echter voor andere modellen juist een sterke verlaging van de drempel om een keer een naaktshoot te proberen.

Weeg de voor- en de nadelen goed af

Het is dus zaak om als model voor jezelf uit te maken of je bodyshapes als vorm van fotografie ziet zitten of juist helemaal niet. Het heeft duidelijk zijn voordelen voor sommige modellen als duidelijke nadelen voor anderen.
Naast bodyshapes komen we ook de term bodyscapes nog wel tegen.