zondag 20 januari 2019

shared revenue

Fotomodel worden | shared revenue



Een goed maar weinig gebruikt model om kosten en opbrengsten te verdelen


TFP of TFCD zijn vaak een bron van problemen

Het principe van shoots op TFP of TFCD basis is vrij bekend. TFP is echter een bron van problemen zodra we even uit de wereld van de amateurfotografie vandaan komen. Dan barsten de onvermijdelijke dicussies los “wie er nu het meeste betaalt”. Een volkomen zinloze en oeverloze discussie. Betaalde shoots zijn wat dat betreft een stuk duidelijker, dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is en als de beloning niet voldoende is dan doe je het toch gewoon niet?

Wat is Shared revenue?

Minder bekend is een tussenvorm waar ook bij fotoshoots in Nederlands steeds meer gebruik van gemaakt gaat worden, namelijk de “shared revenue” ofwel de “gedeelde opbrenst” constructie. Bij deze shared revenue wordt net als bij andere shoots een flink aantal foto’s gemaakt die daarna via een speciale stockfotosite gepubliceerd worden voor de verkoop. Lang niet elke stockfotosite ondersteunt op dit moment dit model. De opbrengst van de verkoop wordt verdeeld onder degenen die een bijdrage hebben geleverd aan de shoot. Iedereen heeft dus belang bij een goed resultaat.

Verdeelsleutel opbrengst

De verdeelsleutel van de opbrengst kan in een contract worden vastgelegd en kan net zo simpel of ingewikkeld worden als men maar wil. Naast fotograaf en model kunnen namelijk ook de visagiste en eventuele styliste een deel van de opbrengst ontvangen.

Organisatie shared revenue?

De handel in dit soort foto’s zal in het algemeen volledig geautomatiseerd geschieden, evenals de betaling aan de verschillende partijen. Daarbij is het wel zo dat er meestal een drempelbedrag wordt gehanteerd om te voorkomen dat er een enorm aantal boekingen van relatief kleine bedragen ontstaat.

Gezien de mogelijkheden van dit shared revenue model zal het de komende jaren nog wel populairder worden.
We mogen ook verwachten dat de dienstverlening op dit gebied vergroot zal worden en dat er betere en betaalbaarder software ter beschikking komt. Maar ook in die tussentijd zijn er wel mogelijkheden om iets te doen.