zondag 20 januari 2019

Modelrelease

Modelrelease


Het belang van de modelrelease

Een modelrelease of ook wel een quitclaim is een belangrijk papiertje omdat je rechten na de shoot er in geregeld worden. En dat komt er in de praktijk meestal op neer dat je afstand doet van al je rechten. Dat geldt zeker als het een betaalde shoot betreft.


Afkopen van eventuele rechten

Het is minder gek dan het lijkt. Wel eens in de buurt geweest van opnamen van iets dat later op het nieuws of zo op televisie kwam? Alle kans dat je modelrelease van de producer of een hulpje onder de neus gedrukt gekregen hebt. Want ook die willen later geen gezeur met mensen die niet in beeld hadden willen komen of die later geld willen hebben voor hun portretrecht.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geld verdienen met foto's is lastig voor modellen

Maar bij de modellenfotografie gaat het vooral om het afkopen van rechten. Kijk dus heel goed wat je tekent. Veel modellen gaan alleen akkoord met een modelrelease als deze rechten voor een bepaald bedrag afgekocht worden. Dus de fotograaf betaalt voor de shoot. Tenslotte kan een fotograaf in het algemene wel geld verdienen met de gemaakte foto’s. En dat is iets wat de meeste modellen niet kunnen.