zondag 20 januari 2019

De tietenschieter is een vervelend verschijnsel in de modellenfotografie

Fotomodel worden | De tietenschieter


De tietenschieter is een vervelend verschijnsel in de modellenfotografie


Het irritante verschijnsel zal wel nooit uit te roeien zijn

Een zogenaamde tietenschieter is een bijnaam onder modellen onderling voor een fotograaf die zich uitgeeft voor modelfotograaf maar die heel andere zaken voor ogen heeft. Deze fotograaf heeft  noch de kennis, noch de ervaring, noch de benodigde apparatuur. Het is eigenlijk helemaal geen fotograaf, dat is wel zeker.

Fotograaf met een mobiele telefoon

Het is eigenlijk gewoon een persoon die uitsluitend schaars geklede dames wil kieken. Soms zelfs gewoon met de camera van de mobiele telefoon. We vinden de tietenschieter vooral op pagina’s en groepen voor beginnende modellen op Facebook en dergelijke. Bij websites of groepen die gericht zijn op ervaren modellen zullen we ze niet vinden omdat ze daar al snel onder het nodige hoongelach verdwenen zullen zijn.

Zijn jachtgebied is bekend

Maar ook chatsites etc waar nog jonge vrouwen te vinden zijn die graag een carrière als model na zouden streven zijn een geliefd jachtgebied. De term “tietenschieter” op zich geeft al voldoende aan hoe er vanuit  de modellenwereld zelf tegen dit soort figuren wordt aangekeken.

Moeilijk aan te pakken verschijnsel

Het verschijnsel is op zich al langer bekend. Maar de social media hebben de mogelijkheden voor deze figuren wel flink vergroot. Meesturen van zogenaamd gemaakte foto’s zegt ook niets. Want er is geen enkele garantie dat deze foto’s van deze figuur afkomstig zijn.

Vraag rond bij collegamodellen

Het beste is meestal om eens wat rond te gaan vragen bij meer ervaren modellen. Vraag of de betreffende fotograaf bij hen bekend is. Als dat zou is dan kunnen ze je wel meer vertellen. Bijvoorbeeld of je er goed aan doet om met deze fotograaf in zee te gaan. Of dat je je er beter verre van kunt houden.

Kijk uit met beschuldigingen en zwarte lijsten

Ook allerlei zwarte lijsten en dergelijk zeggen niets. Het plaatsen van iemand op een dergelijke lijst, kan tot zeer grote juridische problemen leiden. Hoe goed het ook bedoeld is.  Alleen de rechter mag in Nederland een oordeel uitspreken over wat iemand doet strafbaar is of niet. Tot dat moment is iedereen onschulding