zondag 20 januari 2019

commercial shot. Een commercial shot hoort in elk modelportfolio

Fotomodel worden | commercial shot


Een commercial shot hoort in elk modelportfolio



Doe alsof je aan het werk bent

Een goed portfolio van een fotomodel moet een breed scala aan foto's bevatten. Hierbij horen ook voorbeelden van zogenaamde 'commercial shots'. Deze foto's tonen jou als model in een setting die doet denken aan een alledaagse werkomgeving. Denk aan kleding die je normaal gesproken naar kantoor zou dragen. Het gaat er in elk geval om dat je er professioneel uitziet. Je wilt de indruk wekken dat je net uit een belangrijke vergadering komt of druk bezig bent met een ingewikkeld project. Dit betekent dat je een formele outfit aantrekt, misschien een nette blouse of een pak. Natuurlijk moet de foto ook in een passende omgeving worden genomen. Pak een telefoon, zet de laptop aan, neem een pen en een bijpassend schrijfblok en zet eventueel een bril of headset op.

Straal uit dat je druk aan het werk bent

Het is essentieel om te doen alsof je aan het werk bent. Door deze aanpak kunnen modellenbureaus een beter beeld krijgen van hoe ze je kunnen inzetten. Het dragen van een bril kan bijvoorbeeld een heel ander uiterlijk creëren. Draag je normaal geen bril? Geen probleem. Een lichte leesbril is voor een paar euro verkrijgbaar bij verschillende winkels. Er is dus geen excuus om er geen te gebruiken als dat nodig is voor de foto.



Wees niet te zuinig met verschillende gezichtsuitdrukkingen

Zorg ervoor dat je verschillende expressies laat zien. Dit is belangrijk voor de veelzijdigheid van je portfolio. Je wilt laten zien dat je in staat bent om verschillende emoties over te brengen. Experimenteer met vrolijke, serieuze, of zelfs mysterieuze gezichtsuitdrukkingen. Maar overdrijf niet. Je wilt niet dat het lijkt alsof je een toneelstukje opvoert. Oefen vooraf dus voor de spiegel, vooral als je een shoot hebt waarbij dergelijke commerciële opnames worden gemaakt.

Echtheid is een belangrijk onderdeel bij deze shoots

Het is belangrijk om te onthouden dat de sleutel tot een succesvolle commercial shot authenticiteit is. Je wilt dat het lijkt alsof je echt aan het werk bent, niet alsof je een rol speelt. Dit betekent dat je jezelf moet zijn, zelfs als je je in een geënsceneerde situatie bevindt. Denk aan hoe je normaal gesproken zou handelen als je aan het werk bent. Zou je glimlachen terwijl je aan de telefoon bent? Zou je fronsen terwijl je nadenkt over een probleem? Probeer deze natuurlijke reacties vast te leggen.


Let goed op de omgeving waarin de shoot plaats vindt

Een ander belangrijk aspect van een commercial shot is de omgeving. Zorg ervoor dat die omgeving overeenkomt met de boodschap die je wilt overbrengen. Als je bijvoorbeeld een commercieel shot wilt maken dat aantoont dat je een drukbezette professional bent, dan is een kantooromgeving een logische keuze. Maar als je juist wilt laten zien dat je een creatieve freelancer bent, dan kun je misschien beter kiezen voor een wat meer artistiek ingerichte ruimte die een stuk vrijheid van denken en creativiteit uitstraalt.


Let op dat belangrijke licht

Licht is ook van cruciaal belang bij het maken van een commercial shot. Zorg ervoor dat je goed belicht bent. Vermijd wel harde schaduwen die afleiden van je gezichtsuitdrukkingen. Zachte, natuurlijke verlichting werkt vaak nog het beste. Dit kan betekenen dat je bij een raam moet gaan zitten of dat je buiten moet fotograferen tijdens het gouden uur, wanneer het licht het meest flatterend is.

Je kleding moet bij je boodschap passen

Als het gaat om kleding, kies dan voor iets dat past bij de boodschap die je wilt overbrengen. Voor een zakelijk commercial shot kun je het beste kiezen voor formele kleding, zoals een pak of een nette blouse met een rok of broek. Maar als je een meer creatieve uitstraling wilt, kun je experimenteren met kleur en textuur. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende blazer of een gedurfde print.

Vergeet de juiste accessoires niet 

Tot slot, vergeet niet om accessoires toe te voegen om je look af te maken. Een bril kan niet alleen je uiterlijk veranderen, maar ook een gevoel van autoriteit of intelligentie toevoegen. Een horloge kan je een gevoel van professionaliteit geven, terwijl een statement ketting je een meer trendy uitstraling kan geven. Experimenteer met verschillende accessoires om te zien wat het beste werkt voor jouw commercial shot.

Zorg dat je veelzijdigheid goed tot zijn recht komt

Al met al is een commercial shot een belangrijk onderdeel van een goed portfolio. Het laat zien dat je veelzijdig bent en in staat bent om verschillende rollen te spelen. Maar het belangrijkste is dat het authentiek is. Zorg ervoor dat je jezelf blijft, zelfs als je je in een geënsceneerde situatie bevindt. Op die manier kun je een portfolio samenstellen dat echt laat zien wie je bent en wat je kunt.