zondag 20 januari 2019

Wat er zo speciaal is aan de special

Fotomodel worden | Het fenomeen van het 'special' model


De zichtbaarheid van de veelzijdigheid van de modellenwereld



Meer dan het gebruikelijke standaardmodel


In de wereld van de mode en fotografie is het beeld van een model vaak min of meer gestandaardiseerd. Slank, lang, met perfecte proporties en een "bepaalde uitstraling", wat dat dan ook zijn mag. Dit is de standaard die vaak wordt geassocieerd met de term "fashion model'. "Maar er is tegenwoordig een groeiende erkenning voor de verschillen die we in de modellenwereld waar kunnen nemen. Ook de gevraagde veelzijdigheid binnen de modellenwereld neemt snel toe. Dit alles heeft geleid tot de opkomst van wat inmiddels bekend staat als 'special' modellen.




Een model heeft soms speciale kenmerken die niet iedereen heeft

Een 'special' model is iemand die niet voldoet aan de traditionele eisen van een fashion model. Maar die wel over unieke kenmerken beschikt die hem of haar geschikt maakt voor bepaalde opdrachten. Deze unieke kenmerken kunnen variëren van fysieke eigenschappen tot een speciale persoonlijkheid en minder voorhanden zijnde vaardigheden. Het 'special' model is een categorie die de grenzen van de traditionele schoonheidsnormen en industrienormen uitdaagt.

Een model kan "iets speciaals" hebben

Soms heeft een special model simpelweg 'iets speciaals' Dat kan een bepaalde charme, uitstraling of energie zijn, die de 'special' onderscheidt van de rest. Specials kunnen een bepaalde uitstraling hebben die perfect past bij een bepaald merk of product. Of misschien hebben ze een opvallend postuur dat hen ideaal maakt voor bepaalde artistieke visies van een fotograaf of filmmaker. De grenzen zijn vaak heel vaag, zo niet volledig ongedefinieerd. Het voordeel daarvan is dat er ruimte is voor de verschillen die we waar kunnen nemen en creativiteit.

De 'special' is gewoon de man in de straat

Een interessant aspect van special modellen is hun vermogen om 'gewone' mensen te vertegenwoordigen. Ze kunnen de de verschillen die we waar kunnen nemen van de samenleving weerspiegelen door mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en beroepen te vertegenwoordigen. Zo zien we bijvoorbeeld vaak special modellen die perfect 'gewone' mensen kunnen voorstellen. Dat zijn dus mensen die je op straat zou tegenkomen in plaats van op de catwalk. Denk aan de buurman die je altijd gedag zegt of de vriendelijke caissiëre in de supermarkt. Dit soort modellen brengt een gevoel van authenticiteit en herkenbaarheid met zich mee. Iets wat steeds meer gewaardeerd wordt in de reclame- en mode-industrie.

Een speciaal model kan een bepaald beroep laten zien

Daarnaast zijn er special modellen die specifieke beroepen vertegenwoordigen die vaak voorkomen in fotoseries of films. Denk aan een dokter, leraar, of politieagent. Deze modellen voegen een gevoel van geloofwaardigheid en realisme toe aan de projecten waarin deze beroepen worden uitgebeeld. Het stelt fotografen en regisseurs in staat om verhalen te vertellen die dichter bij het dagelijks leven staan en waar mensen zich gemakkelijker mee kunnen identificeren.

Onder de 'specials" vinden we echt alle leeftijdsgroepen

De de verschillen die we waar kunnen nemen binnen het spectrum van special modellen omvat ook verschillende leeftijdsgroepen. Van kleine kinderen tot senioren, er is plaats voor mensen van alle leeftijden. Kinderen kunnen worden ingeschreven als special modellen vanwege hun jeugdige onschuld en natuurlijke speelsheid. Aan de andere kant van het spectrum vinden we de senioren, die vaak een diepte van karakter en ervaring met zich meebrengen die een speciale meerwaarde biedt aan een project. Het laten zien van verschillende levensfases en perspectieven in de media draagt bij aan een inclusievere en realistischere weergave van de samenleving.

Ook huisdieren zijn vaak heel speciaal

En laten we niet vergeten dat zelfs onze harige vrienden een rol spelen in de wereld van special modellen. Huisdieren, zoals honden en katten, kunnen worden ingezet voor fotoshoots of reclamecampagnes. hun schattige looks en speelse aard kunnen een merk of product een extra dosis charme geven.

De 'specials' bewijzen de steeds meer inclusieve en diverse modellenwereld

Het succes van special modellen benadrukt de evolutie van de modellenwereld naar een meer inclusieve en diverse industrie. Het verschijnsel draagt bij aan een verschuiving in het schoonheidsideaal. Het benadrukt het belang van authenticiteit en individualiteit. Door een breder scala aan mensen en talenten in de wereld van de modellen toe te laten, krijgen creatieve projecten meer diepgang en en sluiten beter aan op wat het publiek verwacht te krijgen.

Positieve veranderingen in de modellenwereld

In een tijdperk waarin de verschillen die we waar kunnen nemen en inclusie steeds belangrijker worden, is de opkomst van special modellen een welkome ontwikkeling. Het laat zien dat schoonheid in vele vormen en maten komt en dat er ruimte is voor iedereen om zijn of haar unieke talenten en persoonlijkheid te laten schitteren in de modellenwereld.