zondag 20 januari 2019

De dubbele betekenis van glamour

Fotomodel worden | De dubbele betekenis van glamour


Van glitter en glans tot soms heftig ongekleed poseren



Zorg dat je weet in welke van de twee je terecht komt




Glamour is een term die meerdere betekenissen kent. Dat kan daardoor vaak knap verwarrend zijn. Glamour kan verwijzen naar een vorm van chique met veel mooie kleren en sieraden, vaak in een setting waarbij niet op een paar centen wordt gekeken. Maar tegelijkertijd kan glamour ook een benaming zijn voor een vrij uitdagende vorm van naakt poseren. Voor modellen is het dus essentieel om altijd vóór een fotoshoot even goed na te trekken welke vorm van glamour er precies bedoeld wordt.

Glamour kan de wereld van rijkdom en exclusiviteit zijn

Wanneer we spreken over glamour, wordt vaak gedacht aan glans, luxe en een zekere mate van overdadigheid. Glamour is een term die nauw verbonden is met de wereld van mode, film en entertainment, waarbij de nadruk ligt op elegantie en allure. In deze context wordt glamour geassocieerd met rood tapijt evenementen, designerjurken, sprankelende juwelen en in het algemeen een levensstijl die gekenmerkt wordt door rijkdom en exclusiviteit.

Glamour kan ook slaan op een sensuele vorm van poseren

Echter, glamour heeft ook een andere kant, die minder gepolijst en meer provocerend is. Glamour kan namelijk ook verwijzen naar een meer gedurfde en sensuele vorm van poseren. Bijvoorbeeld bij glamourfotografie waarbij totale naaktheid een zeer prominente rol speelt. In deze context draait het vooral om het prikkelen van de zintuigen en het tonen van de menselijke vorm in al haar schoonheid en kwetsbaarheid.

De dubbele betekenis kan verwarring geven

Het is dubbele betekenis van glamour die het allemaal wel eens verwarrend maakt. Op het ene moment kan glamour verwijzen naar de pracht en praal van een gala-evenement, terwijl het op een ander moment kan gaan om de rauwe, ongefilterde schoonheid van het menselijk lichaam. Voor modellen, vooral diegenen die nieuw zijn in de branche, kan deze tweeslachtigheid best nog wel eens problematisch zijn.

Een verrassing kan vrij confronterend zijn

Stel je voor, een jong model wordt benaderd voor een "glamourshoot". Ze is enthousiast, denkend aan schitterende jurken en elegante poses. Echter, bij aankomst op de set, ontdekt ze dat de bedoeling eigenlijk is om volledig naakt te poseren. Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Mogelijk zelfs tot morele conflicten. Zeker als het model totaal niet voorbereid was op dergelijke opnames.

Duidelijkheid vóór de shoot is dus essentieel

Om dit soort verrassingen te voorkomen, is het van vitaal belang voor modellen om altijd duidelijkheid te krijgen over wat er van hen wordt verwacht. Communicatie met de opdrachtgever of de fotograaf is essentieel om vervelende en pijnlijke misverstanden te voorkomen. Door veel vragen te stellen en duidelijk haar grenzen te stellen, kan een model ervoor zorgen dat ze alleen betrokken raakt bij projecten, die in lijn zijn met haar eigen waarden en comfortniveaus.

Zorg dat je zelf ook weet wat je wel en niet wilt

Daarnaast is het belangrijk voor modellen om hun eigen definitie van glamour te definiëren. Wat betekent glamour voor jou? Is het de pracht en praal van haute couture, of eerder de natuurlijke schoonheid van het menselijk lichaam? Door deze vraag te beantwoorden, kan een model beter bepalen welke opdrachten ze wil aannemen en waar ze liever met een grote boog omheen gaat.

De media spelen hier ook een rol

Echter, het begrip glamour is niet alleen relevant voor modellen. Het speelt ook een belangrijke rol in de samenleving als geheel. De media, met name de mode- en entertainmentindustrie, hebben een grote invloed op hoe glamour wordt gepresenteerd en geïnterpreteerd. Vaak wordt glamour geassocieerd met een bepaald schoonheidsideaal dat zeer moeilijk te bereiken is voor de gemiddelde persoon.

Niet kunnen voldoen aan de eigen verwachtingen kan problemen geven

Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en zelftwijfel bij mensen die niet voldoen aan dit ideaalbeeld. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze niet "glamoureus" genoeg zijn omdat ze niet voldoen aan de normen die in dat kader door de media worden gesteld. Dit kan leiden tot een obsessie met uiterlijkheden en zelfs tot schadelijke gedragingen zoals eetstoornissen.

Sta open voor de vele vormen van schoonheid

Om deze negatieve effecten van glamour tegen te gaan, is het belangrijk om een meer inclusieve en diverse beschrijving van het begrip schoonheid te gebruiken. Schoonheid komt in alle vormen, maten en kleuren voor. En het is belangrijk om vooral dat veelzijdige te waarderen. In plaats van te streven naar een onrealistisch ideaalbeeld, zouden we moeten streven naar verbeterde zelfacceptatie en het omarmen van onze eigen unieke kenmerken.

Let op alles wat de media je voorschotelen en wat voor effect dat heeft

Bovendien moeten we ons bewust zijn van de rol die de media speelt in het vormgeven van ons begrip van glamour. Door kritisch te kijken naar de beelden en vaak verborgen en indirecte boodschappen die we dagelijks consumeren, kunnen we ons bewuster worden van de manieren waarop glamour wordt gebruikt om bepaalde normen en waarden te promoten. Dit stelt ons in staat om onze eigen opvattingen over glamour te vormen op basis van onze eigen waarden en overtuigingen.

Blijf alert en sta open voor ontwikkelingen

In een wereld waarin de definitie van glamour voortdurend verandert, is het belangrijk om op te blijven letten en bereid te zijn om nieuwe ideeën te op te pakken. Of het nu gaat om de glans van de rode loper of de ongefilterde schoonheid van het menselijk lichaam, glamour blijft een intrigerend en veelzijdig concept, dat modellen en fotografen blijft fascineren en inspireren. En voor modellen, is het essentieel om te onthouden dat ze altijd de controle hebben over hoe ze zichzelf presenteren en welke opdrachten ze accepteren. Met duidelijke communicatie en een sterk gevoel van eigenwaarde kunnen ze zich staande houden in beide werelden van glamour en daarin hun eigen pad naar succes bepalen.