zondag 20 januari 2019

De cover is meestal voor de eer

Fotomodel worden | De cover is meestal voor de eer


Ik sta op de cover! Ofwel op het voorblad



In eerste instantie ga je er niet rijk van worden


In de modellenwereld spreken we van “het hebben van een cover” al je portret de omslag van een bekend blad siert. Bladen als vogue en dergelijke hebben daarbij de naam dat ze de absolute top vormen.

Alleen modellen die het al helemaal gemaakt hebben worden voor dit soort foto’s betaald. Anderen zullen het om de eer moeten doen. Geeft niet want het kan je modelcarrière wel een duwtje in de juiste richting geven.

Hoe kom je op de cover?

Er is niet echt een recept hoe je daar op die cover terechtkomt. De groep fotografen die voor dit soort bladen werkt is klein. En er zal er dus eentje moeten zijn die je “ontdekt”. Het benaderen van dit soort fotografen is heel lastig. Het zijn beslist niet de fotografen die je aan zult treffen op de “modellen en fotografen forums” waar het internet vol mee staan. Er zullen er beslist tussen zitten die prachtige kwaliteitsfoto’s kunnen maken, maar verder komt het ook daar niet mee.

Geluk speelt een grote rol, evenals bekendheid

Kortom, of je al model ooit op de cover van een internationale uitgave terecht zult gaan komen is vooral een kwestie van toeval. Je moet, zoals met heel veel dingen in leven, domweg geluk hebben. Ook bekendheid speelt een grote rol. Veel tijdschriften zijn nu eenmaal gek op "bekende Nederlanders" omdat daar vraag naar is. Dat een onbekende Nederlander wel eens heel wat meer kwaliteiten kan hebben doet er eigenlijk niet toe.

Een blad van minder niveau kan je modellencarrière zelfs beschadigen

Er zijn trouwens ook bladen van wat minder niveau, waarbij het staan op de cover je modellencarrière voor eens en voor altijd kunnen beschadigen. Of die “cover” je dat waard is moet je zelf maar bepalen.