zondag 20 januari 2019

Stockfotografie was vroeger een heel gedoe

Fotomodel worden | Stockfotografie



Stockfotografie is het fotograferen voor de verkoop van de losse foto's via speciale sites



Stockfotografie was vroeger een heel gedoe


Stockfotografie was vroeger, in de tijd van de analoge fotografie én voor de introductie van het internet, een tijdrovende klus. Maar de komst van het internet heeft hier alles veranderd. Voorheen moest je als fotograaf jezelf inschrijven bij een stockfotobureau. En dan maar hopen dat je foto's werden geselecteerd voor opname in een papieren catalogus. De toelatingseisen waren heel hoog en veel fotografen lieten het al snel afweten vanwege de hoeveelheid werk die het met zich meebracht. Desondanks waren de vergoedingen redelijk hoog en was het als fotograaf ondanks alles interessant om aan mee te doen. 

Er heeft zich veel verandering in de stockfotografie voorgedaan

Met de opkomst van computers en vooral het internet is het landschap van stockfotografie ingrijpend veranderd. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om je foto's op één van de vele speciale websites te plaatsen. Sterker nog, je kunt zelfs je eigen website opzetten met behulp van een stockfotoscript dat gemakkelijk van internet kan worden gedownload. Het oprichten van je eigen stockfotosite is nu een fluitje van een cent geworden.

Door groot aanbod zijn de prijzen sterk gedaald

Het gemak van het internet heeft echter geleid tot een overvloed aan stockfoto's, waardoor de prijzen van de meer algemene stockfoto's drastisch zijn gedaald. Voor zeer speciale en exclusieve stockfoto's is er nog steeds een markt waar de prijzen wat hoger liggen, maar het vergt wat meer zoekwerk.

Ook voor gebruikers is het gebruik van stockfoto's aantrekkelijk geworden,

Waar stockfotografie vroeger een exclusief terrein was, is het nu veel toegankelijker geworden, voor zowel fotografen als gebruikers. Je mag zeggen dat het proces van selectie en distributie gedemocratiseerd is. Hierdoor kunnen een groot aantal fotografen hun werk delen en een breed scala aan gebruikers  hebben toegang tot diverse beelden.

Stockfotografie is voor elke fotograaf toegankelijk geworden

Het traditionele model van stockfotografie was een gesloten systeem waarin bureaus de controle hadden over welke foto's werden geaccepteerd en welke niet. Dat maakte het moeilijk voor nieuwe talenten om binnen te komen. En dus hun werk te laten zien. Tegenwoordig kan iedereen met een camera en internettoegang zijn of haar foto's online plaatsen en delen met de wereld.

Ook het vinden van de juiste foto is lastig

Het enorme aanbod aan stockfoto's heeft echter ook een keerzijde. Met zoveel keuzemogelijkheden kan het moeilijk zijn om de juiste foto te vinden voor een specifiek project. Daarnaast heeft de overvloed aan stockfoto's de prijzen dusdanig doen dalen dat het moeilijker is geworden voor fotografen om een fatsoenlijk inkomen met de stockfotografie te verdienen.

Er wordt nog steeds voor kwaliteit betaald

Toch is er nog steeds ruimte voor fotografen om geld te verdienen met stockfotografie, vooral als ze zich richten op nichemarkten of unieke en hoogwaardige beelden produceren. Klanten zijn vaak bereid meer te betalen voor foto's die niet overal te vinden zijn en vooral voor foto's die perfect aansluiten bij hun behoeften.

Wees niet bang je aan te passen

Het is belangrijk voor fotografen om zich bewust te zijn van de veranderende marktdynamiek en zich aan te passen aan de nieuwe realiteit van stockfotografie. Dit kan inhouden dat ze hun aanbod din de breedte uitbouwen over meerdere niches, dat ze zich richten op zeer smalle en specifieke niches, of zelfs samenwerken met andere fotografen of stockfotobureaus om hun bereik te vergroten.

Zorg voor een optimale kwaliteit

Daarnaast is het essentieel om de kwaliteit van je foto's zo hoog mogelijk te houden. Met zoveel concurrentie is het heel belangrijk om op te vallen. En opvallen kan alleen als je beelden van hoge kwaliteit produceert. Investeer in je apparatuur, blijf concstant leren en verbeteren en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de fotografie.

Ook modelfoto's vinden hun weg naar de stockfotografie

Het is niet vreemd dat ook de producten van de modelfotografie hun weg naar de stockfotosites hebben gevonden. Ook voor modelfoto's is een markt. En er zijn veel fotografen in deze niche aan het werk. 

Hoe het zit met de vergoeding is niet altijd duidelijk

De rechten van het model, dat het portretrecht bezit, moeten afgekocht worden met een zogenaamde quitclaim. Het is gebruikelijk dat het model daar een vergoeding voor ontvangt, maar daarna heb je als model verder geen rechten meer. Als er geen quitclaim getekend is, is de positie van het model minder duidelijk. 

Een stockfoto kan meermalen worden gebruikt

De foto kan bij het werken met stockfotografie meermalen worden verkocht en de foto kan door meerdere kopers worden gebruikt. Veel fotografen geven een model een deel van de opbrengst . Als model mag je dus gerust een redelijke vergoeding voor het tekenen van een quitclaim vragen als uit de contracten blijkt dat je foto’s voor stockfotografie gebruikt gaan worden.

Samenvattend

Stockfotografie mag dan wel gemakkelijker toegankelijk zijn geworden, het blijft een lastig toegankelijke wereld waarin uiteindelijk alleen de meest getalenteerde en hardwerkende fotografen over zullen blijven. Maar voor degenen die bereid zijn om de uitdaging aan te gaan, biedt stockfotografie nog steeds tal van mogelijkheden om geld (bij) te verdienen en in je creativiteit te uiten.