zondag 20 januari 2019

Afwijzing is een goed teken. Men heeft je aanvraag gelezen en geeft zelfs antwoord

Fotomodel worden | Afwijzing bij een modellenbureau



Dat is een goed teken. Men heeft je aanvraag gelezen en geeft zelfs antwoord



Zelfs een negatieve reactie is vaak echt iets bijzonders

Heb je een afwijzing ontvangen op je e-mailtje dat je aan een modellenbureau had verzonden? Dan ben je een bofkont. Modellenbureaus geven eigenlijk nooit iemand antwoord. Dus een afwijzing is echt wel iets bijzonders. Je bent kennelijk toch op een of andere manier een paar seconden opgevallen. Het eerste begin is er. Nu volhouden en verder gaan. Alle kans dat je er vanzelf wel een keertje doorheen komt en afwijzingen horen daar nu eenmaal ook bij.



Modellenbureaus hebben het te druk om jou antwoord te geven

Snelheid is alles bij modellenbureaus. In de hectische wereld van modellenbureaus draait alles om snelheid. Met de enorme hoeveelheid aanmeldingen die deze bureaus dagelijks ontvangen, lijkt het beantwoorden van elk persoonlijk bericht een onmogelijke taak. Dit leidt tot een ietwat afstandelijk gedrag, dat niet door iedereen in dank wordt afgenomen. Het gevolg is dat veel modellen die zich aan willen melden nooit een antwoord zullen ontvangen. Hoewel dit gedrag van modellenbureaus vaak wordt verklaard door de overweldigende hoeveelheid dagelijkse aanmeldingen, is het eigenlijk een kwestie van prioriteit, planning en efficiëntie die in deze branche kennelijk ontbreekt.

Ingeschreven zijn bij een modellenbureau betekent nog steeds veel afwijzingen krijgen

Zelfs als je het geluk hebt om geregistreerd te worden bij een modellenbureau, blijft er nog een obstakel voor je over. Namelijk de opdrachtgever en de fotograaf. Elke opdracht is anders en elke klant heeft zijn eigen voorkeuren, die meestal niet vooraf worden gecommuniceerd. Dit betekent dat je als model opnieuw te maken krijgt met een grote kans op een afwijzing. Als je niet wordt gekozen, voldeed je simpelweg niet aan de specifieke voorkeur van de klant. Het is geen kwestie dat je niet geschikt voor model bent.

Het is gewoon niet eenvoudig om op te vallen en als model gekozen te worden

Het selectieproces van het juiste model is vaak competitief. Verschillende bureaus kunnen tientallen kandidaten voorstellen voor één enkele shoot of rol, terwijl er uiteindelijk slechts één model nodig is. Dit betekent dat verreweg het grootste deel van de kandidaat-modellen, hoe geschikt ze ook kunnen zijn, uiteindelijk worden afgewezen.

Vat de afwijzingen dus niet persoonlijk op

Het is belangrijk om afwijzingen niet persoonlijk op te vatten. Het hoort simpelweg bij het vak van model. Het is zelfs één van de belangrijkste aspecten van het modellenwerk. Afwijzingen kunnen in het begin best flink frustrerend zijn en het kan zelfs als een nare afwijzing van jou als persoon aanvoelen. Maar het enige dat er echt is gebeurd, is dat je niet paste bij de specifieke eisen van die opdracht.


Hoe kun je hiermee omgaan?

Het accepteren van die herhaalde afwijzingen begint met het goed begrijpen van het proces. En met het goed om kunnen gaan van de harde realiteit gaat dat misschien wat gemakkelijker met de volgende tips: 

1. Wees voorbereid op afwijzingen
Verwacht dat je regelmatig als model wordt afgewezen, zonder dat je daar de reden van zult horen. Laat staan dat je het kunt begrijpen. Maar die afwijzingen horen er gewoon bij. Laat het je er niet door ontmoedigen en blijf volhouden tot het gelukt is.

2. Blijf professioneel
Laat je niet meeslepen door emoties als je een afwijzing krijgt. Blijf altijd professioneel en vriendelijk, dat geeft je een voorsprong voor een volgende keer. Ga al helemaal niet in een slachtofferrol zitten, want die houding sloopt je uiteindelijk totaal. 

3. Leer van elke afwijzing
Elke afwijzing kan een leermoment voor je zijn en zie het ook als zodanig. Vraag jezelf af wat je kunt verbeteren. En pas dit toe in je toekomstige inspanningen, dan zal het ooit een keer lukken.

4. Wees veerkrachtig en kom altijd terug
Het modellenwerk kan nu eenmaal een emotionele achtbaan zijn. Ontwikkel daarom de nodige veerkracht en laat je niet uit het veld slaan door die afwijzingen.

5. Blijf altijd gemotiveerd om je doel te bereiken
Houd je doelen voor ogen. Daar ga je heen. En laat je motivatie je tussentijds niet afnemen door die afwijzingen. Elke domme 'nee' brengt je dichter bij een volgende 'ja'.

6. Bouw een steunnetwerk op
Omring jezelf met mensen die je onvoorwaardelijk steunen en blijven aanmoedigen, ook bij tegenslag. En zoek die mensen zowel binnen,  als buiten de modellenwereld. Het hebben van een ondersteunend netwerk kan je enorm helpen tijdens de moeilijke momenten die er onvermijdelijk ook zullen zijn.

7. Focus je op je vooral op je sterke punten
Richt je aandacht op de dingen waar je al goed in bent. En blijf daar aan werken, zodat je nog steeds beter wordt. Je hebt unieke kwaliteiten, die je onderscheiden van andere modellen. Die bijzondere kwaliteiten heeft iedereen. Buit die dus uit. Zorg dat je op een bepaald gebied de allerbeste wordt. Niet op alles, dat lukt niet, maar op iets kleins. Dat straalt dan toch uit naar het totaalbeeld dat men van je krijgt. 

8. Blijf steeds maar proactief bezig
Blijf actief zoeken naar nieuwe kansen. Blijf constant werken aan je vaardigheden. En vernieuw steeds je portfolio. Het juiste project komt dan vanzelf wel een keertje op je pad. De meeste modellen missen de boot omdat ze te vroeg opgeven. Geduld is van belang. Geduld, geduld en nog eens geduld. 

Jij beslist of het gaat lukken of niet

Het is begrijpelijk dat afwijzingen aan het begin van je carrière zwaarder kunnen wegen. Het is een tijd van ontdekking, groei en het vinden van je eigen pad. Maar onthoud, dat elke afwijzing een stap is in de richting van succes en dat het uiteindelijk draait om jouw doorzettingsvermogen en vastberadenheid om je ideaal te realiseren.