zondag 20 januari 2019

Abstracte modellenfotografie

Abstracte modellenfotografie


Bij abstract is er niet veel meer te herkennen

Bij modellenfotografie spreken we van abstracte modellenfotografie als het lichaam zo is gefotografeerd dat een beeld ontstaat waarin zich nog nauwelijks een menselijk lichaam laat herkennen. Een voorbeeld van abstracte modellenfotografie kan de bodyscape zijn.

Het kan positief en negatief uitwerken

Voor een model kan het werken voor een fotograaf die abstract fotowerk levert zowel positief als negatief uitwerken. Het grote voordeel voor een beginnend model kan zijn dat het uiteraard onherkenbaar is waardoor de drempel om bijvoorbeeld naakt te poseren direct een stuk lager kan komen te liggen.

Voor je portfolio moet je herkenbaar zijn

Wil je echter als model een portfolio opbouwen dan wordt het een stuk lastiger als je niet herkenbaar bent. Voor een modelportfolio voegt een dergelijke shoot met abstracte modellenfotografie dan ook in het algemeen niet veel toe.

De meningen zijn er over verdeeld

Abstract fotograferen is ook buiten de modellenfotografie meestal nog een verhaal apart. Want lopen normaal gesproken de meningen over wat nu eigenlijk een “mooie foto” is al mijlenver uiteen, bij een abstracte foto zal het meningsverschil nog veel groter zijn. Heel vaak zal een bodyscape al als abstract gepresenteerd worden.

Later abstract maken kan ook

Een foto die eigenlijk “normaal” gemaakt is wordt vaak naderhand alsnog abstract gemaakt door er een aantal filters op los te laten met een nabewerkingsprogramma zoals Photoshop of Paintshop. Of dit nog fotografie genoemd mag worden of dat er inmiddels sprake is van een vorm van computerkunst is een discussie die buiten de scope van dit artikel valt maar die nog wel eens een aparte discussie waard is.