zondag 20 januari 2019

Figuurmodel

Figuurmodel


Wat is eigenlijk een figuurmodel?

De term figuurmodel komt regelmatig voor in advertenties. Het is echter geen echt bekend thema in de wereld van fotomodellen of kunstmodellen en is eigenlijk een beetje erbij bedachte kreet. Zoals men in de marketing en de politiek ook graag doet om iets te verhullen en te verbergen. Het betreft bij verder doorlezen of telefonisch doorvragen vrijwel altijd een aanvraag voor een naaktmodel.

Het feit dat men daar om één of andere reden niet voor uit wenst te komen en daarom maar de term figuurmodel bedenkt is natuurlijk vreemd en moet argwaan geven. Let naast figuurmodel op andere termen

Let op extra signalen

Zeker als er sprake is van extra signalen die we in andere punten in deze termenlijst behandelen. Een integere fotograaf komt er in de praktijk natuurlijk gewoon openlijk voor uit dat hij naaktshoots doet en waarom zou hij dat niet doen. Alsof er met een normale naaktshoot waar bij het model aan de ene zijde van de camera blijft en de fotograaf aan de andere kant staat, ook maar iets mis zou zijn. Als je gewoon netjes je werk doet dan valt er noch voor de fotograaf noch voor het model ook maar iets te verbergen.

Ook figuurmodel is dus weer zo’n term die bij een model dat een beetje op haar hoede is een alarmbelletje doet gaan. Vraag altijd naar de argumentatie voor het gebruik van dit soort termen als je contact krijgt. En wees heel voorzichtig met dat contact. Liefst via email en dan via een gratis account van bijvoorbeeld Yahoo! of Google zodat we geen gezeur van stalkende figuren krijgen.

Controle is van belang

Check de betrokken figuurmodel fotograaf nog verder dan je anders al zou doen. Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen. Een fantastisch hulpmiddel op dit gebied is google. Zoek op de naam van de fotograaf, op zijn emailadres, op zijn telefoonnummer als je dat hebt , zijn huisadres en dergelijke. Het is soms verbazend wat je dan allemaal naar boven kunt halen.