zondag 20 januari 2019

Duoshoots vragen meer van de modellen dan je zou denken

Fotomodel worden | De duoshoot spreekt vaak niet echt aan


Duoshoots worden door veel modellen teveel onderschat



Een duoshoot is eigenlijk meer voor ervaren modellen



In de wereld van modelfotografie is een duoshoot een specifieke vorm van een modelfotosessie waarbij minimaal twee modellen samen poseren. Hoewel deze vorm van fotografie ook veel voordelen biedt, is een duoshoot vooral geschikt voor wat meer ervaren modellen. Duoshoots doen een beroep doen op de ervaring van modellen. En we gaan er in dit artikel op in waarom duoshoots vooral geschikt zijn voor modellen die al een zekere mate van vakbekwaamheid hebben bereikt.


1. De noodzaak van goede samenwerking en het ontstaan van synergie*) 

Een duoshoot vereist een vlotte samenwerking tussen de twee modellen. Er moet een harmonieus samenspel zijn tussen hun poses, uitdrukken van je emoties en interacties. Voor meer ervaren modellen is het gemakkelijker om voor de noodzakelijk synergie te zorgen die een duoshoot zinvol maakt. Deze ervaren modellen hebben vaak al ervaring met het werken met andere modellen. Ze kunnen zich snel aanpassen aan verschillende situaties. Ze begrijpen elkaar en hoe ze elkaar kunnen aanvullen en vooral versterken. Pas dan resulteert een duoshoot in krachtige en meer dynamische beelden. Een duoshoot is heel veel meer dan een foto van twee poserende mensen. 

2. Een duoshoot vraagt de nodige creatieve uitdagingen

Duoshoots bieden een scala aan creatieve mogelijkheden, maar ze kunnen ook de nodige vragen en op te lossen problemen opwerpen. Het vinden van interessante composities en poses die beide modellen voldoende laten schitteren om samenwerking interessant te maken, vereist een flinke mate van creativiteit en het nodige improvisatievermogen. Meer ervaren modellen hebben vaak een breder repertoire aan poses en uitdrukkingen van emoties tot hun beschikking. Daardoor kunnen ze gemakkelijker omgaan met de uitdagingen die een duoshoot met zich mee brengt. Ervaren modellen kunnen ook suggesties van de fotograaf beter begrijpen en uitvoeren. En dat resulteert in meer gevarieerde en boeiende beelden waar beide modellen tot hun recht komen.

3. Duoshoots kunnen een grotere emotionele diepgang hebben

Duoshoots kunnen emoties en verhalen op een dieper niveau bekijken. Door de interactie tussen de modellen kunnen er emoties worden uitgedrukt die moeilijker in een solosessie te bereiken zijn. Meer ervaren modellen hebben daarbij vaak een beter begrip van emotionele uitdrukken van je emoties en kunnen deze subtieler en geloofwaardiger overbrengen. Ze kunnen zich gemakkelijker inleven in de rol die ze spelen en de emoties oproepen die nodig zijn voor de shoot. Als hier echter geen gelijkwaardigheid bij de modellen is, zal één van de modellen snel achterblijven wat de kwaliteit van de totale duoshoot heel snel zal doen verminderen. Ook hier weer: Gelijkwaardigheid van kennis en ervaring is van groot belang.

4. De vaardigheden van beide modellen moet ruim voldoende zijn

Een duoshoot kan technisch lastig zijn. Dat geldt vooral als de modellen moeten samenwerken in meer complexe poses of in moeilijke omgevingen. Meer ervaren modellen hebben vaak een beter begrip van lichaamshouding, belichting en de werking en effecten van bepaalde camerahoeken. Meer ervaren modellen weten hoe ze hun lichaam moeten plaatsen om voor beiden het beste effect te bereiken en kunnen snel reageren op aanwijzingen van de fotograaf. Dit resulteert in efficiënte en productieve fotosessies, waarbij de aandacht ligt op het creëren van hoogwaardige en uitgebalanceerde beelden waar beide modellen zich in kunnen vinden.

5. Een sterk zelfvertrouwen is van belang om comfortabel te zijn

Het werken met een andere persoon voor de camera kan zowel motiverend en inspirerend als intimiderend zijn. Meer ervaren modellen hebben vaak een hoger niveau van zelfvertrouwen en comfort voor en met de camera ontwikkeld. Ze zijn zich bewust van hun sterke punten. Ze kunnen zich daardoor gemakkelijker openstellen voor nieuwe ervaringen. Dit maakt het eenvoudiger om natuurlijke en authentieke momenten vast te leggen tijdens een duoshoot.

6. Een professionele samenwerking is een vanzelfsprekende noodzaak

Duoshoots vereisen een professionele benadering van samenwerking tussen de modellen, de fotograaf en eventuele andere betrokkenen, zoals stylisten en visagisten. Meer ervaren modellen begrijpen het belang van communicatie, respect en teamwork heel goed. Deze modellen kunnen effectief samenwerken met het hele team om een een succesvolle shoot te kunnen garanderen. Dit resulteert in een soepele en gestroomlijnde werkomgeving, waarin iedereen zijn creatieve visie kan realiseren.

7. Een duoshoot kan wel voor leermomenten en artistieke groei zorgen

Voor meer ervaren modellen bieden duoshoots een kans voor artistieke groei en ontwikkeling. Ze kunnen nieuwe technieken en stijlen bekijken, hun creatieve grenzen verleggen en hun portfolio uitbreiden met diverse en boeiende beelden. Het werken met een andere model kan ook nieuwe perspectieven en inzichten  bieden. Op dit manier kan een duoshoot weer inspiratie opwekken voor toekomstige projecten.

8. De man/vrouw balans kan vooral bij groepshoots volkomen zoek zijn

Niet elk model voelt iets voor duoshoots en werken in groepen. In de praktijk is zijn groepsshoots vooral populair bij mannelijke modellen die vaak vrouwelijke modellen voor duoshoots benaderen. Het enthousiasme bij vrouwelijke modellen voor dit soort duoshoot en groepshoots is in het algemeen een stuk lager. Zeker als er sprake is van grotere groepen is het vooral bij de fotografie van die groepen vaak lastig om een evenwichtige samenstelling qua mannen en vrouwen te realiseren. 

9. Niet elke fotograaf zal aan een duoshoot beginnen

Een dergelijke duoshoot is dus in veel opzichten een stuk minder eenvoudig dan het op het eerste gezicht lijkt. Dat geldt natuurlijk ook voor de fotograaf die twee modellen aanwijzingen moet geven en door de lens in de gaten moet houden. Daarnaast hebben modellen in de praktijk veel de neiging om meer op elkaar te letten en (onbewust) houdingen over te nemen. Ook dat kan voor de fotograaf onbedoelde effecten geven. 

Kortom, duoshoots zijn vooral geschikt voor meer ervaren modellen vanwege de samenwerking, creatieve uitdagingen, emotionele diepgang, technische vaardigheden, zelfvertrouwen, professionele samenwerking en artistieke groei die ze kunnen bieden. Door hun ervaring en vakbekwaamheid kunnen deze modellen de complexiteit van een duoshoot volledig beheersen en samen met de fotograaf werken aan het zorgen voor betekenisvolle en indrukwekkende beelden.

*) Synergie is de meeropbrengst die ontstaat bij het samengaan van delen ten opzichte van de som van die delen. Een soort 1+1=3 zou je mogen zeggen als er sprake is van goede synergie.