zondag 20 januari 2019

De cover is meestal voor de eer

Fotomodel worden | De cover is meestal voor de eer


Ik sta op de cover! Ofwel op het voorblad van een tijdschrift





Hoe kom je op de cover van een blad terecht?

Het bereiken van de cover van een magazine is een mijlpaal in de modellenwereld, waarbij je portret de voorkant siert van een gerenommeerd blad zoals Vogue, waardoor je wordt beschouwd als behorend tot de absolute top. Maar hoe kom je eigenlijk op de cover van een bekend blad terecht?

De juiste fotograaf kennen is essentieel

Er is geen vast recept voor het bereiken van deze eer. De groep fotografen die voor dergelijke bladen werkt is heel klein en het vereist vaak dat je "ontdekt" wordt door een van hen. Echter, het benaderen van deze fotografen is uiterst lastig. Ze zijn niet te vinden op de typische modellen- en fotografenforums op internet. Hoewel sommige fotografen de prachtigste kwaliteitsfoto's kunnen maken, leidt dat niet automatisch tot meer bekendheid. Ook niet van die fotograaf trouwens. 

Geluk is ook hier vaak de doorslaggevende factor

Geluk speelt zoals altijd een grote rol, evenals je bekendheid. Uiteindelijk is het op de cover van een internationale uitgave terechtkomen vooral een kwestie van toeval. Je moet simpelweg geluk hebben, zoals bij veel dingen in het leven. Bekendheid speelt ook een grote rol, omdat veel tijdschriften gek zijn op "bekende Nederlanders" vanwege de vraag naar hen. 

De bekende Nederlander is nu eenmaal goed voor meer verkoop

Het feit dat een onbekende Nederlander mogelijk meer kwaliteiten heeft dan een bekende doet er eigenlijk niet toe. De bekende persoon trekt lezers, en uiteindelijk draait alles om oplagecijfers. 

De ene cover is de andere niet

Het is belangrijk op te merken dat niet alle covers gelijk zijn. Sommige bladen hebben minder prestige, en het staan op de cover van het verkeerde blad kan je modellencarrière zelfs beschadigen. Het is aan jou om te bepalen of de mogelijke schade aan je carrière het waard is om op de cover te staan van een minder gerenommeerd blad.

Er zijn enkele tijdschriften die de toon zetten

In de wereld van mode en glamour zijn de covers van toonaangevende tijdschriften zoals Vogue en Harper's Bazaar begeerde trofeeën. Ze markeren niet alleen de ultieme erkenning van het succes van een model, maar dienen ook als een springplank naar verdere bekendheid en carrièreontwikkeling. Deze bladen zijn een soort vitrines van de mode-industrie, waar de crème de la crème van de modellenwereld schittert.

Een cover is een combinatie van talent, timing en geluk

Het is een wereld waarin het bereiken van een cover niet slechts een prestatie is, maar eerder een combinatie van talent, timing en geluk. Achter elk glanzend portret op een magazine cover gaat een verhaal schuil van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en soms zelfs grote teleurstelling.


Er bestaat geen geheime aanpak

Er is geen geheim recept om op de cover van een topblad te belanden. Het vergt vaak jaren van hard werken, audities, fotoshoots en netwerken. Maar uiteindelijk draait het allemaal om opgemerkt worden door de juiste mensen. De fotografen die voor deze prestigieuze bladen werken, behoren tot een selecte groep. Ze zijn niet te vinden op reguliere modellen- en fotografenforums. Hun keuzes worden sterk beïnvloed door trends, visie en soms persoonlijke voorkeuren.

De media zijn gefixeerd op een kleine groep personen

Een factor die niet over het hoofd gezien mag worden, is geluk. Zelfs het meest getalenteerde model kan buiten de boot vallen als het geluk niet aan hun zijde is. Dit geldt ook voor bekendheid. In een tijd waarin de media gefixeerd is op zogenaamde beroemdheden, hebben zij vaak een voorsprong bij het bemachtigen van covers. Hun gezichten op het voorblad verkopen de tijdschriften, zelfs als hun modellenvaardigheden niet op hetzelfde niveau liggen als die van minder bekende collega's.

Kijk uit voor schadelijke covers
Dit brengt ons bij een belangrijk punt: niet alle covers zijn gelijk. Terwijl het staan op de cover van Vogue een droom is voor veel modellen, kunnen covers van minder gerenommeerde bladen juist schadelijk zijn voor de carrière. Deze bladen hebben mogelijk minder invloed en bereik, en een minder prestigieuze cover kan de perceptie van een model in de industrie schaden.

Niet elke cover heeft evenveel waarde

De waarde van een cover moet zorgvuldig worden afgewogen. Het kan een geweldige kans zijn om jezelf te presenteren aan een breder publiek en je carrière naar nieuwe hoogten te tillen. Maar het kan ook een valkuil zijn als de cover niet overeenkomt met je professionele doelen.


Let ook op de redactionele inhoud van een blad

Een ander aspect om in overweging te nemen is de inhoud van het blad zelf. Niet alle covers zijn artistiek verantwoord of smaakvol. Sommige bladen staan bekend om hun sensationele inhoud, waarbij de covermodellen meer als objecten dan als kunstwerken worden gepresenteerd. Voor een model kan het staan op de cover van zo'n blad een risico vormen voor hun imago en professionele reputatie.

Samenvattend

Kortom, het bereiken van een cover is een belangrijke stap in de carrière van een model. Die cover symboliseert erkenning en succes. Een cover geeft je de mogelijkheid om jezelf te presenteren aan een wereldwijd publiek. Maar het is ook belangrijk om kritisch te blijven over welke covers je nastreeft om op te staan. En welke kansen je aanneemt of liever toch maar laat lopen. EeN cover is niet alleen een kwestie van geluk of bekendheid, maar ook van persoonlijke integriteit en van een professionele visie die wat meer op de lange termijn gericht is.