zondag 20 januari 2019

De tijdloze pin-up shoot met de gewelddadige achtergrond

Fotomodel worden | De Pin-up shoot


De tijdloze pin-up werd vooral bekend in de 2e wereldoorlog

 

Foto ter illustratie. Dit is zeker geen pin-up shoot
 

De populariteit van de pin-up shoot is tot vandaag gebleven

De pin-up shoot blijft tot op de dag van vandaag flink populair onder fotografen. Met de juiste attributen en props kan een pin-up shoot nog steeds een krachtige en sfeervolle uitstraling hebben. Het is echter vooral het zorgen voor de juiste sfeer en settings dat er voor zorgt dat je de gehele pin-up shoot kunt maken en breken. Voor vele fotografen gaat het misschien net iets te ver, maar voor een ervaren stylist is het mogelijk om een prachtig vormgegeven studio op te zetten voor een perfecte pin-up shoot. Het kost wel geld. Veel geld ook. 

De oorsprong van de pin-up

De oorsprong van de pin-up gaat terug naar de jaren veertig van de vorige eeuw. We zitten dan midden in de tweede wereldoorlog. Destijds werden aantrekkelijke vrouwen gefotografeerd in badpakken of bikini's, en dan overgeschilderd op de zijkant van militaire voertuigen zoals tanks. Maar vooral vliegtuigen waren populair om een fraaie dame op de neus geschilderd te krijgen. Deze afbeeldingen dienden vooral als een vorm van inspiratie en motivatie voor soldaten. De pin-ups werden daarbij beschouwd als geluksbrengers. Een soort mascotte. Het concept van het pin-up model groeide toen snel in populariteit. Hoewel de tijden zijn veranderd, blijft de aantrekkingskracht van de pin-up sterk, vooral bij fotografen en sommige modellen die zich er in gespecialiseerd hebben.

De eigen charme van de pin-up

In vergelijking met lingerie- en glamourshoots heeft de pin-up shoot een unieke eigen vorm van charme. Terwijl lingerie- en glamourmodellen zich vaak in meer verleidelijke en ondeugende poses en outfits presenteren, behoudt de pin-up shoot met name een zekere onschuld en vooral speelsheid. Het draait niet zozeer om het bloot, maar vooral om de kunst van suggestie en verleiding. In latere jaren evolueerde de pin-up van redelijk gekleed naar steeds minder gekleed, maar dit deed niets af aan de aantrekkingskracht ervan. Integendeel, het gaf de pin-up een nieuw leven en er werd een moderne draai aan gegeven.

Hoe maak je een pin-up shoot een succes

Om een succesvolle pin-up shoot te realiseren, is en blijft de juiste sfeer van doorslaggevend belang. Die sfeer omvat niet alleen de setting en achtergrond, maar ook de kleding, make-up en accessoires. Een ervaren stylist kan helpen bij het zorgen voor de perfecte look, variërend van vintage tot modern. Maar er is altijd een knipoog naar het verleden. Een goed vormgegeven studio met allerlei passende decoraties, zoals retro meubels, oude jukeboxen en vintage posters, kan voor een authentieke sfeer zorgen die rechtstreeks uit de jaren veertig lijkt te komen.

Het kiezen van goede attributen is heel lastig

Het kiezen van de juiste attributen en props is essentieel voor het vastleggen van de pin-up esthetiek. Denk aan klassieke elementen zoals rode lippenstift, polka dot jurken, hoge hakken, parelkettingen en oversized zonnebrillen. Accessoires zoals retro telefoons, vintage koffers, grammofoonplaten en kleurrijke parasols kunnen de shoot verder versterken. Het draait allemaal om het regelen van een tijdloze look die zowel nostalgisch als verleidelijk is.

Ook de pose van het model speelt een grote rol

Een ander belangrijk aspect van de pin-up shoot is de pose. Net zoals in de jaren veertig draait die pose om het zoveel mogelijk benadrukken van vrouwelijke rondingen en het tonen van zelfvertrouwen en allure. De poses kunnen variëren van speels en ondeugend tot elegant en verleidelijk. Een ervaren fotograaf kan helpen bij het regisseren van de modellen om de juiste uitdrukking van je emoties en houding vast te leggen.

Het tijdloze van de pin-up

Wat de pin-up shoot zo bijzonder maakt, is het vermogen om tijdloze schoonheid en glamour vast te leggen. De pin-up shoot is een viering van vrouwelijkheid in al haar vormen en maten, van curvy tot slank, van blond tot brunette. De pin-up shoot is niet gebonden aan een bepaalde leeftijdsgroep; vrouwen van alle leeftijden kunnen zichzelf stevig veranderen in klassieke schoonheden met de juiste styling en een goede fotograaf.

Een goede pin-up shoot is met enige moeite nog zeker mogelijk

Hoewel de pin-up shoot zijn oorsprong vindt in een tijdperk van een verschrikkelijk oorlog en een leven vol onzekerheid, heeft deze modelfotografie variant zijn relevantie behouden in de huidige moderne wereld. De pin-up shoot is een eerbetoon aan een tijdperk van stijl en elegantie, een herinnering aan de kracht van vrouwelijke schoonheid, bedoeld om vreugde en hoop te brengen. En dan zelfs in de moeilijkste tijden. Met de juiste zorg en aandacht voor details kan een pin-up shoot nog steeds de harten van mensen veroveren. En waarschijnlijk een blijvende positieve indruk achterlaten. Het pin-up-model is een beetje te vergelijken met lingeriemodellen en bedekte glamourmodellen (naakt variant van glamour). In latere jaren ging het begrip pin-up ook wel gelden voor modellen die delen van het badpak vergaten aan te trekken en ging het steeds meer van redelijk gekleed naar ongekleed. Wat de voorkeur voor deze vorm van fotografie zeker niet af deed nemen. Integendeel. .

De pin-up shoot is met de juiste attributen nog steeds populair

Ook nu is de pin-up shoot nog altijd populair onder fotografen. En zeker als we die shoot qua omgeving/achtergrond en met de juiste attributen en props in de juiste sfeer weten te krijgen. En die juiste sfeer verzorgen is dan ook direct het lastigste gedeelte van de gehele shoot. Waarschijnlijk is dit verzorgen van alles wat nodig is, wel iets wat voor veel fotografen wat te ver gaat. Maar voor een stylist moet een mooi vorm gegeven studio voor een pin-up shoot nog wel te regelen zijn.







 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje