zondag 20 januari 2019

Piercing

Fotomodel worden | Piercing


Een piercing helpt een professionele modellencarrière niet verder


Alleen bij amateurfotografie is er met een piercing niet veel aan de hand

In de wereld van amateurfotografie lijkt alles soepel te verlopen. Maar zodra je je begeeft in de professionele sfeer van het modellenwerk, kunnen zelfs kleine details zoals piercings plotseling een grote rol gaan spelen. Een piercing kan net als een tatoeage een carrière als professioneel fotomodel aanzienlijk bemoeilijken, omdat veel fotografen of kunstenaars dergelijke lichaamsversieringen niet op prijs stellen. Deze versieringen trekken vaak te veel aandacht naar zich toe, wat afleidt van het hoofdonderwerp van de foto.


Piercings leiden af en daar houden opdrachtgevers niet van

Dit probleem van afleiding door piercings wordt nog urgenter bij bepaalde soorten fotografie, zoals bij reclamefotografie. In deze vorm van fotografie is het van cruciaal belang dat de nadruk ligt op het geadverteerde product. Daar betaalt de opdrachtgever uiteindelijk voor. Het model moet dienen om de aandacht nog wat meer op het product te vestigen. Dat model zit er niet om zelf de aandacht af te leiden. Dus, in plaats van piercings of opvallende tatoeages, is het wenselijk dat modellen een neutraal uiterlijk hebben. Ze kunnen  daardoor als een soort ondersteuner fungeren voor het product dat gepromoot wordt. Dit betekent ook dat modellen beter geen gebruik kunnen maken van al te opvallende make-up, omdat de visagist deze vaak zal verwijderen om een neutrale uitstraling te creëren die past bij de behoeften van de shoot. Ook een hele wilde haarbos kan meestal niet.

Wacht gewoon nog even met die piercing

Met dit in gedachten is het advies aan aspirant-modellen om even te wachten met het nemen van piercings. Als je serieus wilt worden genomen in de professionele modellenwereld, is het verstandig om te wachten met het laten zetten van een piercing totdat je besluit om voor je plezier modelwerk te gaan doen in plaats van er geld aan te willen verdienen.

Piercings geven ook praktische problemen

Waarom zijn piercings eigenlijk zo problematisch voor professionele modellen? Het probleem zit hem niet alleen in de uitstraling, maar ook in de praktische aspecten van fotografie. Piercings kunnen schaduwen werpen die ongewenst zijn, vooral bij shoots met complexe lichtopstellingen. Ze kunnen ook de manier waarop kleding valt beïnvloeden, wat op zijn beurt de compositie van de foto weer kan verstoren. Sommige piercings kunnen zelfs worden beschouwd als potentieel schadelijk voor bepaalde kledingstukken, vooral delicate stoffen zoals zijde of kant.

Het vinden van werk kan lastiger worden met een piercing

Bovendien kan het hebben van piercings een belemmering vormen voor het vinden van werk. Veel klanten, vooral in de commerciële en advertentie-industrie, geven de voorkeur aan modellen met een neutraal uiterlijk, zodat ze gemakkelijk het product kunnen vertegenwoordigen zonder dat er afleiding ontstaat. Hoewel sommige niche-markten een meer alternatieve uitstraling juist wel kunnen waarderen, zijn de kansen om werk te vinden over het algemeen groter voor modellen met een zo traditioneel mogelijk uiterlijk.

Ook modellenbureaus zitten vaak niet op een piercing te wachten

Voor beginnende modellen kan het hebben van piercings ook problematisch zijn bij het vinden van een modellenbureau. Veel bureaus hebben strikte beleidslijnen met betrekking tot uiterlijk en kleding. Piercings kunnen een obstakel vormen bij het worden opgenomen in hun modellenbestand. Zelfs als een model erin slaagt om een ​​agent te vinden, kan het aantal boekingen dat beschikbaar is voor hen beperkt zijn vanwege hun piercings.

Verwijderen van een piercing lost vaak niets op

Het verwijderen van piercings voor een fotoshoot is niet altijd een oplossing. Sommige piercings kunnen littekens achterlaten of zelfs tijdelijk opzwellen nadat ze zijn verwijderd. En dat kan problemen veroorzaken bij het maken van foto's. De wachttijd kan resulteren in extra tijd en kosten voor zowel het model als de fotograaf.

Sommige nichemarkten accepteren een piercing wel

Het is belangrijk op te merken dat dit niet betekent dat modellen met piercings volledig uitgesloten zijn van de professionele modellenwereld. Er zijn nichemarkten waarin een alternatieve uitstraling gewaardeerd wordt. En er zijn beslist fotografen en kunstenaars die specifiek op zoek zijn naar modellen met piercings. Echter, voor degenen die willen werken in de meer mainstream commerciële en reclamesector, kan het hebben van piercings een obstakel vormen.

Piercings verbergen is nog niet zo eenvoudig

Sommige modellen kiezen ervoor om piercings te verbergen tijdens fotoshoots door het gebruik van plakkers of make-up, maar dit is niet altijd mogelijk of praktisch. Dat geldt vooral bij piercings op zichtbare plaatsen zoals in het gezicht of de hals. Bovendien kan het verbergen van piercings de oprechtheid van het model in twijfel trekken, vooral als het model gevraagd wordt om als zichzelf te verschijnen.

Er zijn altijd uitzonderingen

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel. Sommige bekende modellen hebben met succes carrières opgebouwd, ondanks het hebben van piercings, maar deze gevallen zijn eerder de uitzondering dan de regel. Voor de meeste modellen is het advies om, als je serieus bent over het nastreven van een carrière in de modellenwereld, even te wachten met het nemen van piercings tot je een beter idee hebt van wat voor soort modelwerk je wilt gaandoen en hoe piercings daarin zullen gaan passen.

Tot slot

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat het uiterlijk slechts een aspect is van het modellenwerk. Er zijn veel andere factoren die een rol spelen, zoals persoonlijkheid, houding, vaardigheid en betrouwbaarheid. Met de juiste instelling en toewijding kunnen modellen met piercings nog steeds succesvol zijn in de industrie, maar het is belangrijk om te begrijpen dat piercings wel degelijk invloed kunnen hebben op de kansen en mogelijkheden binnen de professionele modellenwereld. Dus kijk uit dat je jezelf niet op een achterstand zet. De modelwereld is al lastig genoeg om je in te handhaven.