zondag 20 januari 2019

Exclusiviteit. Inschrijving bij een modellenbureau kan exclusiviteit met zich mee brengen

Fotomodel worden | Exclusiviteit bij modellenbureau's


Inschrijving bij een modellenbureau kan exclusiviteit met zich mee brengen



Die exclusiviteit is wel een verplichting die voor werk kan zorgen

Het belang van exclusiviteit bij een modellenbureau is niet te onderschatten. Wanneer een model zich onder deze voorwaarde inschrijft, zijn er contractuele verplichtingen aan beide kanten. Dit houdt in dat het model gedurende een bepaalde periode niet voor een ander modellenbureau mag werken, terwijl het modellenbureau de verplichting heeft om gedurende die periode voor gegarandeerd werk te zorgen.

Soms kunnen contracten onverwachts uitpakken

Een exclusief contract bij een modellenbureau vereist nauwkeurige aandacht en begrip van wat wel en niet is toegestaan voor het model. Zelfs een eenvoudige tfp-shoot met een bevriende fotograaf kan plotseling onder dit contract vallen. Hoewel dit punt natuurlijk heel lastig te controleren is zolang er niets gepubliceerd wordt. Het niet naleven van deze contractuele verplichtingen kan leiden tot allerlei complicaties en geschillen.

Verplichtingen moet je wel waar kunnen maken 

Het modellenbureau neemt ook verplichtingen op zich. Het is essentieel dat de verplichtingen van het modellenbureau bij exclusiviteit goed worden vastgelegd, inclusief een soort inkomstengarantie. Want als het modellenbureau denkt werk voor je te hebben, maar dat blijkt niet het geval te zijn? Mag je dan vertrekken? Of mag je voor een ander bureau werken? Vooral in economisch slechtere tijden is dit geen ongewone situatie. Zelfs het beste modellenbureau kan niet altijd werk voor je garanderen. Daarom zal een contract op basis van exclusiviteit meestal voor de duur van een specifiek project zijn, waarvan de duur voor alle partijen duidelijk is. Na afloop van het project heeft het bureau niet automatisch de verplichting om je opnieuw aan werk te helpen of je voor een langere periode te betalen.

Let op de kleine lettertjes van je contract

Het is van doorslaggevend belang dat alle voorwaarden van een exclusief contract goed worden begrepen. Dit betekent dat je alle details zorgvuldig moet bestuderen en vragen moet blijven stellen tot je er 100% zeker van bent dat je alles begrijpt. Belangrijke details kunnen vaak in de kleine lettertjes verborgen zijn.


Het is niet ongewoon dat een modellenbureau exclusiviteitscontracten aanbiedt aan veelbelovende modellen. Deze contracten kunnen aanzienlijke kansen bieden, maar ook onverwachte situatie met zich meebrengen. Bijvoorbeeld, als je als model exclusief bent ingeschreven bij een bureau, betekent dit meestal dat je gedurende een bepaalde periode geen werk van andere bureaus mag accepteren. Dit kan een beperking vormen, vooral als je de vrijheid wilt behouden om met verschillende opdrachtgevers te werken.

Het modellenbureau moet werk voor je hebben maar kan dat wel?

Een ander aspect van exclusieve contracten is de verplichting van het modellenbureau om werk voor je te regelen. In ruil voor je exclusiviteit verwacht je dat het bureau je regelmatig werk aanbiedt. Maar wat gebeurt er als het bureau niet in staat is om voldoende werk te vinden? Dit is waar de inkomstengarantie in het contract van pas komt. Het modellenbureau moet mogelijk een bepaald bedrag aan je betalen, zelfs als er geen opdrachten zijn.

Elk contract heeft wel valkuilen

Maar zoals bij elk contract, zijn er ook valkuilen. Sommige exclusiviteitscontracten kunnen zeer streng zijn, waardoor je weinig speelruimte hebt om andere kansen te bekijken. Bijvoorbeeld, zelfs een informele fotoshoot met een vriend kan in strijd zijn met je contract als deze shoot niet is goedgekeurd door het bureau. Het is belangrijk om te begrijpen welke activiteiten wel en niet zijn toegestaan onder je contract, om te voorkomen dat je onbedoeld inbreuk maakt.

Wat als verplichtingen niet worden nagekomen?

Een ander punt van zorg is wat er gebeurt als het modellenbureau niet aan zijn verplichtingen voldoet. Stel je voor dat het bureau belooft om je regelmatig werk te geven, maar vervolgens geen opdrachten vindt. In dit geval moet je weten of je het contract kunt verbreken en naar een ander bureau kunt overstappen. 

Zorg dat je goed weet wat je tekent

Een goed begrip van de kleine lettertjes van het contract is van essentieel belang om dergelijke situaties te vermijden. Soms kunnen belangrijke clausules verborgen zijn in juridisch jargon, dus het is verstandig om het contract grondig door te nemen voordat je tekent. Als je iets niet begrijpt, aarzel dan niet om vragen te stellen. Het is beter om nu duidelijkheid te krijgen dan later geconfronteerd te worden met onverwachte problemen.

Een exclusief contract biedt voor- en nadelen. Maar wat doet dat niet?

Kortom, exclusieve contracten met modellenbureaus kunnen zowel kansen als uitdagingen bieden. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat je alles begrijpt voordat je tekent, kun je ervoor zorgen dat je de beste kansen benut en tegelijkertijd jezelf beschermt tegen mogelijke valkuilen.