zondag 20 januari 2019

Backdrop. Die vind je in elke studio en vaak in groen of blauw

Fotomodel worden | Backdrop


Een backdrop wordt veel gebruikt in de betere fotostudio


Hoe regel je een goede backdrop?




Een achtergrond in een foto- of videostudio wordt ook wel de backdrop genoemd De backdrop is een essentieel onderdeel van het creëren van de gewenste sfeer en setting voor foto- en video-opnamen. Deze achtergrond kan variëren van een eenvoudige rol papier of stof tot een geavanceerde projectie die het model de illusie geeft zich op verschillende locaties over de hele wereld te bevinden, zonder dat dit binnen enkele seconden als nep wordt herkend op de foto's.

De blauwe of groene backdrop komen we steeds meer tegen

Het is belangrijk om rekening te houden met de kleur van de kleding bij het gebruik van een achtergrond, vooral bij televisie- en video-opnamen waarbij steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een blauwe of groene backdrop. Bij deze techniek staat de acteur of het model voor een groene of blauwe achtergrond of beweegt zich in een volledig groene of blauwe omgeving. 

Kijk uit met je kleding bij een blauwe of groene backdrop

Echter, men moet oppassen met de kleur van de kleding van degenen die voor deze achtergrond staan. er zijn gevallen bekend waarbij personen voor een groot deel lijken te verdwijnen, wat uiteraard niet de bedoeling is. Het is dus belangrijk om presentatoren en acteurs vooraf goed te wijzen op dit fenomeen, zodat zij bij hun kledingkeuze hier rekening mee kunnen houden.

Chromakey of greenscreen zijn technieken om achtergronden toe te voegen

Vaak worden achtergronden pas later toegevoegd tijdens de nabewerking van de foto's of video's op de computer. Hierbij wordt het groen of blauw in de opname vervangen door de gewenste achtergrond, een techniek die bekend staat als chromakey of greenscreen. 

Bewegen in een andere omgeving dan waar je daadwerkelijk bent

Als een fotograaf je uitnodigt voor een fotoshoot met een greenscreen, weet je dus wat je ongeveer kunt verwachten. het kan echter een uitdaging zijn omdat je jezelf moet voorstellen in een omgeving die niet de jouwe is en die je niet zelf kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan presentatoren die het weer presenteren op televisie. Zij staan meestal gewoon in de studio terwijl ze naar een scherm wijzen, wat veel lastiger is dan het lijkt. Aan de andere kant biedt het werken met een backdrop je als model zoveel mogelijkheden, dat het heel leuk kan zijn om te doen. Ga er als het even kan minimaal een keertje mee experimenteren.

Naaldhakken en soortgelijke schoenen kunnen veel schade aanrichten

Tot slot is het belangrijk om voorzichtig te zijn met naaldhakken en soortgelijke schoenen. Een backdrop hangt meestal vanaf het plafond of een speciale stellage naar beneden en raakt deels de grond. Hierdoor loop je een aanzienlijk risico om er dwars doorheen te trappen. Gezien de kosten van dit soort studiomateriaal zal de fotograaf daar zeker niet blij mee zijn.

Het gebruik van een achtergrond vereist echter enige voorzichtigheid

Kortom, een achtergrond in een studio is een belangrijk hulpmiddel voor het verzorgen van de gewenste setting voor foto- en video-opnamen. Het gebruik ervan vereist echter enige voorzichtigheid en planning, vooral wat betreft de kleur van de kleding en het vermijden van schade aan de backdrop. Met de juiste aanpak kan een backdrop echter een wereld van mogelijkheden bieden voor zowel fotograaf als model, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan elke studio.




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje